Ako fotí Canon EOS 350D

Nie je to tak dávno, čo fotoaparát Canon EOS 300D otvoril éru amatérskych digitálnych zrkadloviek a už má aj svojho nástupcu s označením EOS 350D. Aj keď neprináša žiadne revolučné novinky, jeho vylepšenia sú určite zaujímavé. Popýšiť sa môže rýchlosťou, novými funkciami a vynikajúcim obrazovým výkonom na úrovni profesionálnej triedy. V teste som sa zameral na dodávaný set s objektívom EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 II.

Konštrukcia a dizajn

Canon EOS 350DDigitálna jednooká zrkadlovka s výmennými objektívmi, efektívnym rozlíšením 8MPix, rozmermi 126,5 x 94,2 x 64 mm a hmotnosťou 485 g (len telo). V základnom prevedení je vonkajší kryt vyrobený z kvalitného čierneho matného plastu. V niektorých regiónoch bude dostupná aj strieborná verzia. Za povšimnutie určite stojí rozmer fotoaparátu. Oproti predchádzajúcej verzii prešiel výrazným zoštíhlením, čo vyvolalo nespočetné diskusie. Ľudia s väčšími rukami si môžu na prácu s fotoaparátom zvykať spočiatku dlhšie. Uľahčiť im to môže použitie batériového gripu BGE-3. V tele je už tradične osadený CMOS snímač. Zadnú stenu tvorí informačný LCD displej s možnosťou podsvietenia, pod ním väčší obrazový LCD displej a ovládacie tlačidlá. Na ľavom boku sú pod gumovou krytkou konektory pre A/V výstup, USB kábel a drôtenú samospúšť. Slot pre pamäťové karty typu Compact Flash I alebo II, alebo Microdrive nájdeme na pravej strane po otvorení posuvných dvierok. V hornej časti ostal otočný volič expozičných režimov s posuvným vypínačom, univerzálny otočný volič a tlačidlo spúšte. Pomocné svetlo v priestore medzi objektívom a rukoväťou slúži na redukciu červených očí a signalizáciu samospúšte. Redukciu červených očí znásobuje aj vyššie vysunutie zabudovaného blesku. Ten prináša okrem nového konštrukčného riešenia a synchronizácie na 1.aj 2. lamelu vylepšenú metódu automatického riadenia zábleskov E-TTL II (pomerové zábleskové meranie s predzábleskom). Uvedenú metódu dokáže fotoaparát využiť aj s externými bleskami Speedlite rady EX. Bajonetové pripojenie podporuje objektívy Canon EF a EF-S (špeciálne vyvinuté objektívy pre digitálne zrkadlovky). Obrazový uhol je predĺžený o 1,6 násobok ohniska použitého objektívu. Hľadáčik z pentagonálneho optického hranolu pokrýva 95% snímanej scény a poskytuje dioptrickú korekciu v rozsahu od -3 do +1 D.

Objektív

Testovaný set obsahoval objektív EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 II. Mechanické prevedenie zodpovedá cene dodávaného objektívu. Optické vlastnosti pre potreby amatéra sú však úplne postačujúce. Primeraná kresba s mierne slabším výkonom pri otvorenej clone, verný prenos farieb a kontrastu. Za zmienku stojí možnosť zaostrenia zo vzdialenosti 28 cm, vhodné pre fotografovanie detailov. Ostrenie je prekvapujúco rýchle. Zoom sa trochu ťažšie „rozbieha“ z krajných polôh. Na najkratšom ohnisku zaznamenáme mierne súdkovité skreslenie, strácajúcu sa neostrosť v rohoch a veľmi slabú vinetáciu. V silne kontrastných scénach sa čiastočne prejaví chromatická vada.
Počas testovania som mal k dispozícii aj objektív EF 75-300 F/4-5,6 III USM.

Ovládanie

Rozmiestnenie ovládacích prvkov je takmer totožné s predchádzajúcou verziu EOS 300D. Z dôvodu redukcie rozmerov došlo k premiestneniu tlačidla pre samospúšť a sériové snímanie z hornej časti na zadnú stenu. Všetky dôležité funkcie sú prístupné cez tlačidlá rozmiestnené na zadnej stene. Ostatné nastavenia zmeníte v prehľadnom menu, ovládanom krížovým voličom. Na priamom slnku je orientácia v menu problémovejšia. Informáciu o nastavených hodnotách zobrazuje stavový LCD displej. Malá výhrada smeruje k absencii zobrazenia aktuálnej hodnoty ISO. Zistíme ju stlačením horného tlačidla krížového voliča na zadnej stene. Zmeniť tiež môžeme režim AF ostrenia (ONE SHOT, AI FOCUS, AI SERVO), vyváženie bielej (Auto, 6 predvolieb, manuál), režim merania expozície (pomerové, selektívne – 9% stredu hľadáčika, celoplošné so zdôraznením stredu). Korekciu automatickej expozície môžeme regulovať v intervale ±2 EV v krokoch po 1/3 EV alebo 1/2 EV. Korekciu vstavaného blesku nastavujeme samostatne v intervale ±2 EV v krokoch 1/3 alebo 1/2 EV. Kruhový volič expozičných režimov je robustnejší, umožňuje nastavenie tradičných režimov P, S, A, M, A-DEP, alebo prednastavené automatické režimy. Uzávierka umožňuje snímanie v rozsahu 30 – 1/4000 sekundy, vrátane možnosti Bulb. Synchronizácia blesku je min. 1/200s. Rozochvenie aparátu pri exponovaní spoľahlivo eliminuje nová funkcia predsklopenia zrkadla. Zaostrovanie je veľmi rýchle a spoľahlivé aj pri horších svetelných podmienkach. Už od klasickej „tristovky“ je k dispozícii sedem zaostrovacích bodov s automatickým alebo ručným výberom. Aktívny zaostrovací bod nakrátko zasvieti červenou farbou. Pri veľmi slabom osvetlení si fotoaparát pomôže krátkym zábleskom vstavaného blesku, čo nepovažujem za príliš elegantné riešenie. Vadí vám neustále otáčanie prístroja pri prezeraní snímkov zhotovených na výšku? Tento problém rieši inteligentný senzor, ktorý rozpozná fotografovanie na výšku a podľa potreby ho otočí do správnej polohy.
V praxi je aj napriek menším rozmerom ovládanie pohodlné a pohotové. Počas testovania som vyskúšal aj fotografovanie s prídavným batériovým gripom BGE-3. Okrem získania vertikálneho úchopu so samostatnou spúšťou sa zároveň rozšíri horizontálny úchop, zvýši sa celková hmotnosť prístroja a energetická zásoba. Takto vybavený prístroj určite obstojí aj pri fotografovaní niektorých profesionálnych zadaní.

Záznam

Štart fotoaparátu je okamžitý, prakticky nemerateľný. Zaznamenané údaje z CMOS snímača s pomerom strán 3:2 spracováva obrazový procesor DIGIC II, vďaka ktorému je možné použiť sériové snímanie s rýchlosťou 3 snímky za sekundu v sérii až 14 snímkov. Obrázky sa ukladajú vo formáte JPEG, RAW alebo súčasne v oboch. JPEG súbor v najvyššej kvalite má cca 3MB. Aj napriek tejto veľkosti je zápis na pamäťovú kartu veľmi rýchly, pritom som nepoužíval najrýchlešie karty dostupné na trhu. Vybrať si môžeme z dvoch farebných priestorov sRGB alebo Adobe RGB. U kompaktných prístrojov som zvyknutý využívať „živý histogram“ a mať tak kontrolu nad správnou expozíciou. Pri 350D-čke sa dá plne spoľahnúť na vhodne zvolený režim merania expozície. Dobre zvláda kontrastné scény a v kritických svetelných situáciách má tendenciu mierne podexponovať, aby sa vyhol prepalom. Šum pri citlivosti ISO 100 prakticky neexistuje. S nastavením hodnoty ISO 200, 400, 800 je veľmi nízky a pri ISO 1600 je síce viditeľný, ale stále na veľmi dobrej úrovni. Aj napriek vynikajúcim výsledkom disponuje prístroj ešte funkciou redukcie šumu. Počas fotografovania sme sa vo väčšine situácií mohli plne spoľahnúť na automatické vyváženie bielej. Korekcie boli nutné jedine pri žiarovkovom osvetlení. Fotografovaním do RAW formátu starosť o vyváženie bielej odpadá. Okrem farebných fotografií zvládne fotoaparát aj čiernobiely režim. K dispozícii má dokonca softwarovú simuláciu klasických filtrov pre čiernobielu fotografiu (žltý, oranžový, červený a zelený), alebo tónovanie v odtieňoch sépia, modrá, ružová a zelená. Ostrosť je na veľmi dobrej úrovni v závislosti na použitom objektíve. Ak chcete skutočne využiť vynikajúce parametre snímača a procesora, doporučujem zainvestovať do kvalitnejších objektívov.

Príslušenstvo

Dodávané príslušenstvo od Canonu je už tradične štedré. Okrem tela fotoaparátu a v našom prípade setového objektívu EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 II nájdeme v krabici príslušné krytky, široký čierny popruh, batériu NB-2LH so sieťovou nabíjačkou, USB káblik pre pripojenie k PC alebo tlačiarni, káblik pre pripojenie k televízoru. Samozrejme nechýba CD so softwarom pre základné úpravy fotografií a archiváciu, RAW editor, ovádač. Dokúpiť si musíme jedine pamäťovú kartu, ktorá nie je súčasťou dodávky.
Inštaláciu a prácu s priloženým softwarom som testoval na operačných systémoch Windows 98 aj XP. V oboch prípadoch bola bezproblémová.

Záver a cena

Canon EOS 350D rieši mnohé nedostatky svojho predchodcu EOS 300D, ktoré mu boli vytknuté najmä pri porovnávaní s Nikonom D70. Do amatérskej triedy prináša nové vlastnosti. Spomeňme aspoň predsklopenie zrkadla, kompenzáciu blesku, okamžitý štart alebo súčasný zápis JPEG a RAW. Aj napriek naozaj malým nedostatkom ide o vysoko priaznivý pomer ceny k výkonu. K polovici júna 2005 sa priemerná cena setu so základným objektívom pohybovala okolo 34500 Sk.
Fotoaparát s testovaným objektívom je veľmi dobrá voľba pre priaznivcov z radov náročných amatérov. Ponúka špičkový obrazový výkon a široké spektrum kreatívnych možností. S kvalitnejšou optikou si určite nájde svoje miesto aj v radoch profesionálov. Kompaktné rozmery a pohotovosť zrejme ocenia žurnalisti, ktorí potrebujú zostať nenápadní, aby mohli zachytiť zaujímavejšie situácie. Vysoké rozlíšenie, zápis do RAW formátu a nastavenie farebného priestoru Adobe RGB ho nepochybne predurčujú aj pre náročné DTP zadania.

Testovaný fotoaparát poskytol internetový fotoobchod Megafoto.sk.

Obrazová príloha

Podanie pleťovej farby a úrovne šumu pri hodnote ISO 1600. Vpravo výrez z fotografie 1:1.


Podanie pleťovej farby pri použití blesku v protisvetle, tzv. Fill-In.


Správanie expozičnej automatiky pri veľmi silnom kontraste.


Automatické vyváženie bielej pri žiarovkovom osvetlení.


Minimálna zaostrovacia vzdialenosť, pri použití setového objektívu. Vpravo výrez 1:1 (v zelenom rámčeku označená oblasť výrezu)
Simulácia farebných filtrov v čiernobielom režime


Architektúra so setovým objektívom pri ohnisku 18mm (po prepočte koef. 1,6 zodpovedá 29mm ekv. kinofilmu).

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *