Nikon D3100 takmer rok na trhu

Pred necelým rokom predstavila spoločnosť Nikon digitálnu zrkadlovku D3100 určenú najmä pre začiatočníkov a osloviť mal tiež mladé rodiny s nárokom na kvalitnú a zároveň cenovo dostupnú rodinnú fotografiu. Keďže cena zrkadlovky nebola pri uvedení na trh až tak prístupná, pozreli sme sa ako sa od minulého roku vyvíjala a ako obstojí pred tohtoročnou dovolenkovou sezónou.

Ako vidíte z nasledovného grafu najnižšia cena sa ustálila na sume 441€ (údaj k 21.6. 2011). Pri uvedení na trh bola najnižšia cena 586€. Za necelý rok teda nastal posun o 145€ smerom nadol, čo je dosť zaujímavá čiastka a určite sa už oplatí o kúpe tejto zrkadlovky uvažovať. Treba zdôrazniť, že ide o cenu aj so setovým objektívom 18-55mm.

Graf ceny produktu NIKON D3100 poskytuje server Heureka.sk

 

Pozrite si tiež odborné a uživateľské recenzie k fotoaparátu Nikon D3100

 

Bližšie Informácie o fotoaparáte Nikon D3100 z tlačovej správy:

Fotoaparát D3100 je navrhnutý pre nováčikov v oblasti fotografovania s digitálnymi jednookými zrkadlovkami, najmä pre mladé rodiny, ktoré chcú snímať nádherné fotografie bez starostí so zložitými funkciami. Vďaka väčšiemu rozsahu automatických nastavení vykonáva fotoaparát všetku ťažkú prácu podobne ako v prípade kompaktného fotoaparátu. Živý náhľad s automatickým výberom motívov vyberie režim, ktorý zodpovedá aktuálnym podmienkam pri snímaní. Systém rozpoznania scény ponúkne ostré snímky prostredníctvom analýzy scény a optimalizácie nastavení fotoaparátu tesne pred otvorením uzávierky. Režim sprievodcu vám v krokoch ukáže, ako dosiahnuť želané snímky.

11-bodový systém automatického zaostrovania zabezpečí dokonalé zaostrenie objektov. Vďaka jasnému hľadáčiku  môžete lepšie pozorovať a presnejšie zamerať objekt, ktorý chcete zachytiť. Živý náhľad s automatickým výberom motívov umožňuje jednoduché a intuitívne fotografovanie, čo ocenia najmä doterajší používatelia kompaktných fotoaparátov. Funkcia automatického výberu motívov vyberie najvhodnejší režim pre objekt, ktorý chcete zachytiť. Vďaka režimu nepretržitého automatického zaostrovania (AF-F) sú objekty stále zaostrené aj bez stlačenia spúšte. Živý náhľad dokáže rozpoznať až 35 tvárí súčasne. Ak sú ľudia v zábere v pohybe, fotoaparát ich neprestáva sledovať a zaostrovať na nich.

Nádherné snímky za každých okolností

14,2-megapixlový obrazový snímač CMOS, nový výkonný systém na spracovanie obrazu EXPEED 2 a široká škála objektívov NIKKOR zaručujú výborné snímky s dokonalými detailami bez ohľadu na to, kde ste a čo robíte. Je vybavený citlivosťou ISO v rozsahu 100 až 3200, s možnosťou jej účinného zvýšenia až na hodnotu 12 800.

Videosekvencie s vysokým rozlíšením Full HD pre celú rodinu

Na fotoaparáte D3100 možno pomocou ľahko prístupného tlačidla záznamu videosekvencií prepnúť do videorežimu. Funkcia D-Movie umožňuje zaznamenávať nádherné zvukové videosekvencie vo vysokom rozlíšení. Veľký obrazový snímač fotoaparátu a vysoká citlivosť ISO ponúkajú výnimočnú kvalitu snímok a pomocou širokej škály objektívov NIKKOR možno dosahovať filmové efekty. Priamo vo fotoaparáte možno robiť jednoduché úpravy klipov, napríklad odstrániť niektoré zábery alebo uložiť vybrané snímky vo forme statických snímok. Fotoaparát D3100 je tiež kompatibilný s rozhraním HDMI, pomocou ktorého možno fotoaparát pripojiť k televízoru s vysokým rozlíšením a sledovať videosekvencie v rozlíšení Full HD v pohodlí domova.

Sprievodca za skvelými fotografiami

Ak ste nováčikom vo svete digitálnych jednookých zrkadloviek, vylepšený inteligentný režim sprievodcu prevzatý z fotoaparátu D3000 vás v krokoch oboznámi so správnym nastavením fotoaparátu. Pri každej zmene nastavenia, napríklad pri zmene času uzávierky alebo clony, si môžete prezrieť ukážkové snímky.

Zachytené všetky okamihy

Fotoaparát D3100 patrí k základnej výbave pri každej rodinnej udalosti alebo výlete. Prepracované technológie a odolné vonkajšie časti fotoaparátu si poradia s každou vašou aktivitou. Vďaka kompaktnej veľkosti a ľahkému telu sa dá fotoaparát D3100 jednoducho zbaliť a prenášať. Môžete ho teda mať pri sebe vo všetkých dôležitých okamihoch.

Hlavné funkcie

  • 14,2-megapixlový obrazový snímač CMOS formátu DX: Vysoký počet pixlov snímača zaručuje vynikajúce farby a zvýraznenie detailov na fotografiách a vo videosekvenciách, ku ktorým sa budete chcieť často vracať. Poskytuje vylepšené zaznamenávanie videosekvencií, výkon s vysokou citlivosťou a maximálnu kvalitu snímok. Systém EXPEED 2 maximalizuje výkon snímača CMOS a produkuje vynikajúce, realistické fotografie a videosekvencie so živými farbami, zníženým šumom a s jemným stupňovaním odtieňov.
  • Vysoká citlivosť ISO (100 – 3200): Rozšíriteľná až na hodnotu 12 800. Zábery v interiéroch alebo zábery rýchlo sa pohybujúcich detí už nikdy nebudú rozmazané a nevýrazné, dokonca ani bez použitia blesku.
  • Režim sprievodcu: Jednoducho najľahší spôsob, ako sa naučiť zhotovovať nádherné snímky bez toho, aby ste si museli prečítať príručku.
  • Funkcia D-Movie – videosekvencie s rozlíšením Full HD (1920 x 1080): Umožňuje zaznamenávať nádherné zvukové videosekvencie s vysokým rozlíšením a dosahovať výnimočnú kvalitu snímok s vysokou citlivosťou ISO. Objektívy NIKKOR možno použiť na filmové efekty a priamo vo fotoaparáte možno vykonať jednoduché úpravy. Vďaka pripojeniu k rozhraniu HDMI môžete sledovať videosekvencie s vysokým rozlíšením aj na televíznej obrazovke.
  • Živý náhľad s novým režimom nepretržitého automatického zaostrovania a s automatickým výberom motívov: Vynovený živý náhľad umožňuje jednoduché a intuitívne fotografovanie. Obsahuje funkciu automatického výberu motívov, ktorá automaticky vyberie najvhodnejší režim na zachytenie scény. Vďaka režimu nepretržitého automatického zaostrovania sú objekty stále zaostrené aj bez stlačenia spúšte.
  • 7,5-centimetrový (3-palcový) monitor: Skvelý priestor na zdieľanie nádherných snímok a videosekvencií s priateľmi a rodinou.
  • 11-bodový systém automatického zaostrovania: Rýchle a presné automatické zaostrovanie zabezpečuje dokonalé zaostrenie všetkých objektov, aby ste dosiahli čo najostrejšie snímky.
  • Aktívna funkcia D-Lighting: Detaily už nikdy nevyblednú pôsobením jasného slnečného svetla. Vyváženie svetiel a tieňov zostane zachované bezo zmeny.
  • Nastavenia obrazu: Umožňujú nastaviť vzhľad snímok ešte pred ich zhotovením. K dispozícii je šesť nastavení: Štandardné, Živé, Neutrálne, Monochromatické, Portrét a Krajina.
  • Úprava snímok a videosekvencií priamo vo fotoaparáte: Prečo čakať na pripojenie k počítaču? Retušovanie, efekty filtra a korekciu efektu červených očí možno vykonať priamo vo fotoaparáte.
  • Kompaktný, ľahký a odolný: Ide o zatiaľ najmenšiu a najľahšiu digitálnu jednookú zrkadlovku spoločnosti Nikon. Stačí si ju prehodiť cez plece a ste pripravení zachytiť ktorýkoľvek okamih. Vďaka vylepšenej ergonomike budete mať navyše priamy prístup k tlačidlu spúšte, k živému náhľadu a k režimom videosekvencií.
  • Dva integrované protiprachové systémy: Systémy čistenia obrazového snímača a kontroly toku vzduchu zrkadlovým boxom zabraňujú usadzovaniu prachu na obrazovom snímači fotoaparátu, čím sa dosahujú zreteľné snímky bez bodiek.
  • S fotoaparátom D3100 sa bude dodávať nový softvér ViewNX 2: Má rovnaké základné ovládanie ako softvér ViewNX, ale poskytuje o stupeň vylepšenú ovládateľnosť vrátane prepracovanejšieho grafického používateľského rozhrania a viaceré ľahko používateľné funkcie umožňujúce úpravu fotografií a videosekvencií.

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Najpredávanejšie fotoaparáty – jún 2011 » Fotoblog Hľadáčik - [...] Z Nikoňáckych fotoaparátov sa dobre predával najmä Nikon D3100. Zhodou okolností sme minulý mesiac o ňom písali v článku…

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *