Canon EOS-1D X – najnovšia pecka pre profíkov

Spoločnosť Canon dnes predstavila novú vlajkovú loď podniku. Digitálna zrkadlovka EOS-1D X dokáže CMOS snímačom urobiť 18 megapixelové obrázky a dvojitím procesorom Dual Digic 5+ exemplárne zábery pri vysokej rýchlosti snímania (až do 15 obrázkov / s). Citlivosť snímača ponúka hodnotu až 51 200 ISO, v rozšírenom móde dokonca 204 800 ISO! Na základe tlačovej správy sa aj pri vysokých hodnotách očakáva veľmi nízka hladina šumu.

Na nasledovnej stránke nájdete recenzie Canon EOS 1D X.

Novou zdrkadlovkou EOS-1D X ukončil Canon svoju predchádzajúcu politiku dvoch špičkových modelov – jeden s mimoriadne rýchlym snímačom, určený pre reportáž a druhý s maloformátovým snímačom s mimoriadne vysokým rozlíšením pre štúdiovú fotografiu. Doposiaľ tieto dve skupiny zastupovali EOS-1D Mark IV predstavený v októbri 2009 (APS-H, 28,1 x 18,7 mm, 16 megapixelov) a EOS-1Ds Mark II predstavený v auguste 2007 (malý formát, 24 x 36 mm, 21 megapixelov). Nová vlajková loď Canonu prináša so sebou obe špičkové techniky v jednom tele.

Na tejto adrese si môžete pozrieť video zhotovené fotoaparátom Canon EOS-1D X

Canon EOS-1D X príde na trh v marci 2012. Cena zrkadlovky zostáv a otvorená, ale podľa predpokladov sa bude pohybovať okolo 7.000 eur. 

 

Tlačová správa:

Bratislava, 18. októbra 2011 – Canon dnes predstavuje nový fotoaparát    EOS-1D X – profesionálnu digitálnu zrkadlovku (DSLR) ďalšej generácie. EOS-1D X je špičkový fotoaparát predstavujúci unikátnu kombináciu rýchlosti, rozlíšenia a obrazovej kvality, s ktorým zhotovíte vynikajúce snímky aj Full HD video. Či už fotografujete v štúdiu, na športovom ihrisku alebo kdekoľvek inde, tento model uspokojí doslova každého profesionálneho fotografa. Nový model je vlajkovou loďou novej kolekcie zrkadloviek Canon – tvorí 10. generáciu profesionálneho systému Canon EOS a je doteraz najpokročilejším modelom.

EOS-1D X má za sebou 40 rokov skúseností v oblasti vývoja profesionálnych fotoaparátov a predstavuje novú epochu systému EOS – nahrádza modely EOS-1D Mark IV a EOS-1Ds Mark III. Tento fotoaparát je kombináciou nového 18,1-megapixelového celopolíčkového (full-frame) snímača, prepracovaného systému automatického zaostrovania (AF), novej výkonnej technológie merania expozície a nových duálnych procesorov „DIGIC 5+“. Výsledkom je doteraz nevídaná funkčnosť a obrazová kvalita – každý záber sa vytvorí s väčšou presnosťou a rýchlejšie než kedykoľvek predtým.

„EOS-1D X je ideálny fotoaparát pre všetky kategórie fotografov,“ tvrdí Kieran Magee, Professional Marketing Director, Canon Europe. „Profesionáli často fotia v hektických a stresových situáciách. EOS-1D X im poskytne presne tie vlastnosti a výkon, ktoré potrebujú. Pozorne sme načúvali potrebám profesionálov a výsledkom nášho úsilia je univerzálny a výkonný fotoaparát, ktorý splní požiadavky väčšieho množstva fotografov než kedykoľvek predtým.“

Výkonnostná latka zas o čosi vyššie

Fotoaparát EOS-1D X ponúka starostlivo prepracované funkcie aj úplne nové technológie. Nový celopolíčkový (full-frame) snímač CMOS s rozlíšením 18,1 megapixela ponúka výnimočnú flexibilitu – umožňuje fotografovať širšiu škálu situácií a objektov vo vysokom rozlíšení. Prepracovaná architektúra teraz poskytuje neuveriteľnú škálu ISO 100 – 51200 s možnosťou rozšírenia až na 204 800, zatiaľ čo duálne procesory „DIGIC 5+“ ponúkajú až   2-krokové zlepšenie obrazového šumu. Znamená to, že teraz jednoduchšie získate snímky vo vysokej obrazovej kvalite a s nízkym pomerom obrazového šumu dokonca aj v extrémne náročných svetelných podmienkach.

Nový 61-bodový širokoplošný systém automatického zaostrovania (AF) ponúka ešte vyššiu citlivosť, presnosť a rýchlosť. Vďaka 41 bodom krížového typu vrátane piatich duálnych bodov krížového typu tento systém AF ponúka neprekonateľnú presnosť v celej ploche záberu, zatiaľ čo nové predvolené hodnoty AF sú nastavené na snímanie obvykle problematických objektov. Výsledkom je výnimočná spoľahlivosť v často zložitých fotografických situáciách.
EOS-1D X je tiež vybavený novo navrhnutým systémom merania RGB, ktorý poskytuje neuveriteľne vysokú úroveň presnosti. 100 000-pixelový snímač merania RGB je prepojený so systémom AF a napájaný vlastným špeciálnym procesorom DIGIC 4. Systém rozpoznáva tváre a farby, aby sa zabezpečila správna úroveň expozície a zlepšené zameriavanie AF dokonca aj pri fotografovaní v mimoriadne náročných situáciách.

Extrémny výkon

Model EOS-1D X sa môže pýšiť technológiou spracovania obrazu najnovšej generácie – ako prvý fotoaparát na svete je vybavený duálnymi procesormi „DIGIC 5+“. Každý procesor sa vyznačuje až trikrát rýchlejším výkonom než štandardný procesor DIGIC 5 a dokáže spracovať obrovské množstvo obrazových dát, pričom zároveň znižuje úroveň obrazového šumu. V kombinácii so 16-kanálovým snímačom duálne procesory umožňujú sériové fotografovanie v plnom rozlíšení až do rýchlosti 12 sním./s so 14-bitovou konverziou A/D pri plnej prevádzke fotoaparátu – najvyššia rýchlosť, akú môžu súčasné DSLR ponúknuťi. Super-vysokorýchlostný režim zvyšuje rýchlosť snímania až na 14 sním./sii a nový mechanizmus uzávierky a zrkadla znižuje oneskorenie uzávierky a vibrácie zrkadla. To zaručuje trvale vynikajúce výsledky pri vysokorýchlostnom snímaní.

DSLR aj pre filmárov

Model EOS-1D X je ideálny pre všetkých profesionálov, ktorí sa chcú presvedčiť o kvalitách širokej ponuky objektívov a príslušenstva systému EOS – či už pri fotografovaní alebo nakrúcaní HD videa. Užívatelia získajú videosnímky v kvalite Full HD (1920x1080p) prostredníctvom celopolíčkového (full-frame) snímača a množstva manuálnych nastavení (ovládanie expozície, zaostrenie, snímkovacia frekvencia)iii, zatiaľ čo na displeji si môžu zobraziť a upravovať úroveň hlasitosti zvuku. Majú tak pod kontrolou všetky aspekty záberu.

Vďaka vysokému výkonu duálnych procesorov „DIGIC 5+“ sa tiež znižuje efekt moaré a pri nakrúcaní videa v režime EOS Movie sú k dispozícii možnosti dlhšieho nahrávania – po dosiahnutí limitu 4 GB sa automaticky vytvorí nový súbor. Nový kodek typu „intra frame“ zabezpečuje najvyššiu možnú kvalitu videa – limitovaním kompresie obrazových dát, aby sa zachoval čo najvyšší objem informácií na postprodukčné úpravy.

Určený pre profesionálov

EOS-1D X ponúka starostlivo prepracovanú verziu klasického dizajnu modelov EOS-1 s väčšími, na dotyk príjemnými tlačidlami, ktoré zjednodušujú ovládanie nastavení – dokonca aj v extrémnych podmienkach vyžadujúcich rukavice. Dva multifunkčné ovládače a dotykové ovládacie koliesko na použitie v režime videa zjednodušujú zmenu nastavení. Viacero užívateľsky nastaviteľných funkčných tlačidiel zas umožňuje upraviť si fotoaparát podľa vlastných potrieb a využívať skrátený prístup k najčastejšie používaným funkciám a nastaveniam.

100 % hľadáčik robí kompozíciu každej scény jednoduchou, zatiaľ čo funkcia inteligentného hľadáčika v prípade potreby okamžite pridá do zobrazenia mriežku. Veľký 8,11 cm (3,2”) displej typu Clear View II ponúka rozlíšenie 1,040 mil. bodov a antireflexná štruktúra bráni odrazom svetla pri prezeraní snímok v jasnom osvetlení. Spevnená sklená vrstva zas poskytuje odolnosť voči nárazom a škrabancom, ktoré sa bežne vyskytujú pri fotografovaní v pohybe.

Systém menu tiež obsahuje mimoriadne prepracované užívateľské rozhranie s funkciami pomocníka, aby bolo ovládanie fotoaparátu rýchlejšie, zrozumiteľnejšie a jednoduchšie. Okrem toho, nová špeciálna karta AF umožňuje prístup k predvoľbám AF a ich užívateľskú úpravu v súlade s bežnými fotografickými situáciami. Užívatelia sa tak môžu sústrediť na zachytenie dôležitého momentu bez potreby neustálej úpravy nastavení fotoaparátu.

Skvelá odolnosť

EOS-1D X má mimoriadne odolné telo, ktoré bolo vyrobené z vysokokvalitnej zliatiny horčíka – zabezpečuje tak ochranu pri každodennom používaní fotoaparátu. Najnovší integrovaný čistiaci systém Canon EOS využíva technológiu prevzatú z objektívov Canon, ktorá pomocou vlnových vibrácií podobných ultrazvukovým motorčekom ešte efektívnejšie striasa prach a nečistoty zo snímača.

Zdokonalený mechanizmus uzávierky tiež prispieva k zvýšenej odolnosti. 400 000 cyklov uzávierky znamená, že fotografi sa skutočne môžu spoľahnúť, že ich prístroj zvládne náročné požiadavky opakovaných záberov. EOS-1D X je tiež vybavený ochranným tesnením Canon okolo ovládacích prvkov a švov krytu, takže fotoaparát je – v prípade použitia voči vplyvom počasia odolných objektívov Canon EF – prachotesný aj vodotesný. To ho robí ideálnym na použitie v najrôznejších poveternostných podmienkach.

Vďaka rozšíreným možnostiam pripojenia môžu fotografi rýchlo a bezpečne odosielať svoje snímky do kancelárie či fotografického štúdia. Integrované gigabitové ethernetové rozhranie poskytuje rýchly a spoľahlivý spôsob prenosu snímok z miesta záberu – z terénu či zo štúdia – bez potreby adaptéra.

Systém EOS – tvorivosť bez hraníc

Fotoaparát EOS-1D X je súčasťou oceňovaného systému EOS, takže je kompatibilný so svetovo najrozsiahlejšou kolekciou objektívov, externých bleskov Speedlite EX a bohatou škálou príslušenstva. Ako ideálny „upgrade“ pre majiteľov súčasných modelov EOS-1D Mark IV a EOS-1Ds Mark III je tento fotoaparát kompatibilný aj s mnohými doplnkami EOS, takže telo nového modelu možno bez problémov kombinovať s akoukoľvek súčasnou výbavou série EOS-1.

Okrem toho, spolu s modelom EOS-1D X uvádzame na trh nový WFT-E6 – kompaktný WiFi vysielač, určený na prenos snímok v prípade nedostupnosti pevného pripojenia. WFT-E6 podporuje štandard 802.11n WiFi a ponúka podporu Bluetooth s možnosťou pripojenia k externému GPS zariadeniu. Zaisťuje tak bezpečný prenos fotografií a videa na FTP server alebo možnosť zobrazenia obsahu fotoaparátu na kompatibilnom monitore prostredníctvom pripojenia DLNAiv.
EOS-1D X bude tiež kompatibilný s novým GPS prijímačom GP-E1. Užívatelia tak budú môcť pridať informácie o mieste zhotovenia snímok k dátam EXIF a vytvoriť si geografický záznam svojej fotografickej cesty. Prijímač GP-E1 je obzvlášť užitočný pre fotografov divokej prírody alebo používateľov, ktorí sú často na cestách –  získaný záznam o miestach zhotovenia svojich snímok môžu použiť kedykoľvek v budúcnosti.

Canon EOS-1D X – základné charakteristiky

  • 18,1 MP full-frame snímač CMOS
  • Snímanie rýchlosťou až 12 sním./s a 14 sním./s
  • ISO 100 – 51200, až do H:204800
  • 61-bodový systém AF
  • Procesor DIGIC 4 a 100 000-pixelové meranie RGB AE
  • EOS video v kvalite Full HD 1080p
  • Duálne procesory „DIGIC 5+“
  • Displej Clear View II 8,11 cm (3,2”) 1,040 miliónov bodový LCD displej
  • Rozhranie Ethernet

Author: Ľubomír Púpala

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Predaj Canon EOS-1D X sa presúva na jún | Link - Backlinks - PR články - [...] Súvisiaci článok: Canon EOS-1D X – najnovšia pecka pre profíkov [...]

Submit a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *